Select Page

Причу о гостовању на Малти не могу започети догађајима из 2018 године када је меч и одигран . Никако ! Наша Малта креће много раније . Седимо тако као клинци , пијемо пиво , размишљамо и маштамо . Шта мислите да Раднички заигра европу ? Ајде не прди него дај то пиво , би био најчешћи одговор ! Ситуација где играмо 3. лигу и боримо се против Житорађа , Димитровграда , Александровца итд. нам није уливала баш неко поверење да ће до тога и доћи . Тих година смо маштали и често то спомињали .
-А где би ти волео да играмо ?
-Уфф , неко море ?
-Море није ултра ! Треба играти са неким клубом који има навијаче ! Доста ми је више ових села .
-Море није ултра али има плажу а где је плажа ту су и пичке.
-То је то , онда играмо у Сан Марино или на Малту !
Тако ми већ организујемо све у својим главама . Стигнемо и да се посвађамо јер море није ултра а има пички и доброг зезања па сад шта ћемо . Раднички је стао на своје ноге и заиграо прву лигу . Еуорија око клуба је била велика а наши дечачки снови се полако остваривали . Један за другим , дошло је и то извлачење за тај историски меч за све нас . Исчекивања , у глави сто комбинација , где ћемо , како ћемо … МАЛТА !

Иако наше прво гостовање у Европи са нашим клубом , екипа је имала позамашно искуство иза себе. Са Варварима смо прошли доста тога. Од Мађарске , Италије , Грчке преко Пољске а неки су чак и Сплит оверили. Знали смо да на Малти нећемо имати неких навијачких проблема и да је то мање више “лимунада” гостовање али смо свакако били опрезни. Екипа се скупљала на пар места и долазила са свих страна света. Буквално са три континента су дошли људи. Неки су имали страх од летења али су ипак одлучили да пођу. Шоу им је приређен у авиону !Скупила се екипа која годинама није била заједно. Много емоција и много алкохола. Све оно о чему смо маштали постала је јава. Излазак са екипом , блеја поред мора , приче млађих и старијих Мераклија … неки су додуше све то преспавали због превелике дозе алкохола али то се и очекивало.

Ноћ смо прегурали некако а ујутру ко жив ко мртав ! Сви мамурни али спремни за утакмицу. На дан утакмице је авионом требало да дође још наших . Договор је био да се сви нађемо у једној пивници одaкле ћемо сви заједно на утакмицу . Наша екипа из хотела креће заједно са момцима са Трошке и Палилуле . Било је ту двадесетак момака . После краће шетње , куповине пива и свега што је потребно крећемо на место окупљања свих екипа . Стижемо тамо и креће шоу . Ми , паб , утакмица у иностранству и све оно о чему смо маштали . Уз песму и доста алкохола екипа се полако загревала за меч. Колико нас је тачно било у том локалу , не знам , али знам да су ту биле све наше генерације . Осећала се нека позитивна атмосфера ! Паб није био тако близу стадиона па смо се таксијима пребацили до нове договорене локације где смо уз кортео дошли до стадиона .Уз мало пиротехнике и песме стижемо до стадиона где нас чека велико изненађење . . .

Ова прича не може да прође без спектакуларног уласка на стадион ! Већ се у пивници причало о томе да је карта за утакмицу 20 еура. Да бре . . . Стижемо кортеом испред улаза за госте кад оно стварно карта 20 еура. Сви се само насмејаше , против Вест хема кад су играли карта је била 8 еура. Шта како , ту се нешто расправљамо са њима кад један пандур отвори нека лимена врата и ту нешто галами па се врати унутра. После тога неки људи куцају ови им отварају и они лагано улазе. Аха то је то ! З… куцну пар пута на врата и они их отворише да виде које. Шчепа га он и извуче напоље а ми сви раш на главна. Договор је да се не улаз у сукоб са полцијом већ са рукама на горе пробије кордон . У одбрани тих врата најбоље се показала пандурка у терању . Касније се испоставило да је она ладно угризла другара за руку у свој тој гонгули! Овим потезом скоро сви улазимо на стадион док свега неколицина људи остаје испред . Касније и они упадају без већих проблема . Ово је једна од ретких ситуација да смо на овај начин упали на стадион . Искористили смо довитљивост напих људи и не тако спремне пандуре !

Причу са Малте завршавамо причом са стадиона. Како смо ушли “на фору” мурија је била поприлично коректна према нама. Утакмица тотално незанимљива мада мислим да никог није ни било брига за фудбал. Добро навијање и јошбоље зезање ! После утакмице се део екипе враћа за Ниш док део остаје и слави пролазак у даљи ранг. Једно добро искуство за све нас и што је најбитније остварење дечачких снова !